KOGEPÅBUD

Ved en forurening af drikkevandet, som medfører udstedelse af kogepåbud, skal man iagttage følgende forholdsregler:

  • Vand skal opvarmes til 100 grader C i mindst 2 minutter, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte vira og sporer, inaktiveres/dræbes
  • Brug af el kedel koges en portion vand i 2 opkog med 2-5 min mellemrum
  • Kaffe- og temaskiner bør ikke anvendes, da disse sjældent opnår 100 grader i 2 minutter
  • Madlavning: Det forurende drikkevand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lign. (hvis vandet ikke afgiver smag, lugt e.a. til fødevarerne), idet mikroorganismerne dræbes af kogningen
  • Det forurende vand må IKKE bruges til skylning af salat eller andre rå grøntsager, sådan skylning skal ske med kogt vand!
  • Personlig hygiejne: Vandet vil ofte kunne benyttes til bruse- og karbadning, men man skal være opmærksom på, at børn ikke drikker vandet. Anvendelsen af forurenet vand til badning, vil dog være afhængig af vandets forureningsgrad.
  • Opvask: Forurenet drikkevand er IKKE egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte). Maskinopvask kan kun ske i institutionsopvaskemaskiner, der ved slutskyl opnår en temperatur på mindst 80 grader C.
  • Tøjvask: maskinvask ved temperaturer over 60 grader kan anvende forurenet vand.
  • Vanding: grøntsager, der indtages i rå tilstand må ikke vandes med forurenet vand.
  • Kreaturer mv: Få oplyst forureningens art og styrke og kontakt da dyrlægen for nærmere rådgivning.

DRIFTSSTATUS DRIKKEVAND

Der er ingen driftsforstyrrelser